Blir du störd i tid och otid av olika video- eller telefonsamtal

 ·  1 min lästid

Under möten eller arbetstid då du inte vill bli störd är det oerhört frustrerande att få olika typer av samtal som bryter koncentration eller ett möte. Kanske speciellt nu då många jobbar på distans och det är svårt att se om kollega är upptagen.

För vanlig telefoni via ditt telefonnummer (mobil, fast nummer eller IP-telefoni) finns ofta växeltjänster att hänvisa sig via, med status "Är på möte", lunch etc. Använder man hänvisningarna kommer dessa samtal inte komma fram till er då ni är upptagna.

Dock betyder inte det att Teamsklienten slutar ringa. Teams använder egen status (eller Presence) som inte sätts av en hänvisning. Teams ändrar själv statusen till viss del om man t.ex. är i möte så sätts man på "Upptagen". Och det innebär att man fortfarande får notifieringar i Teams om saker som händer. Vill man få bort alla störande notifieringar måsta man aktivt sätta sin status själv helt enkelt.

Så kom ihåg att vidta åtgärder redan innan situationen uppstår. Förslag följer:

  1. Lägg in de hänvisningar i er telefoniväxel som du behöver så tidigt på dagen du kan. Har ni ingen växel, använd er förslagsvis av röstbrevlådan och stäng av mobilen den tiden du inte vill bli störd.
  2. Använd status i Teams kontinuerligt så det blir en vana. Lär er vilken status ni vill ha och vilken effekt den får. Man kan även sätta tidsintervall hur länge en status skall gälla för att sedan gå tillbaka till "Tillgänglig" automatiskt igen. Vill man lämna meddelande till de som försöker nå en under denna tid går det att sätta här med. Klicka på er bild (eller initialer) högst upp i högra hörnet så når ni dessa inställningar.

79c4c5_78af6fb9046541319dc142ffdaf493b7~mv2

Välj status och om ni vill varaktighet.

79c4c5_ee7a3b95c8ae4424a33318e4883a7e4e~mv2

Om ni vill lämna meddelande till användare som försöker nå er via Teams medan ni är oanträffbara.

79c4c5_7342c7ef29b940d592a4a588bea9ff48~mv2

Lycka till med arbetsfriden!